Get Adobe Flash player

LOGO

Sejarah Kesultanan Palembang Darussalam mencerminkan perjalanan nilai-nilai adat istiadat, budaya leluhur kita yang tidak dapat dihapus dan dihilangkan begitu saja dan bahkan harus diketahui dan dipedomani oleh anak Negeri Palembang Darussalam sehingga timbul jati dirinya.

VISI

Mewujudkan Negeri Palembang Darussalam menjadi negeri tempat keselamatan yang diridhoi Allah SWT, melalui pelestarian adat istiadat Kesultanan Palembang Darussalam yang telah dilupakan dan ditinggalkan.

 

Senarai Ahli Dewan Adat Kesultanan Palembang Darussalam (KPD)

Yang di Lantik Semula bagi tempoh 2 tahun – 2014-2016

 

 

Dato’ Pangeran Ustaz Mustofa, DPMP

 Dato’ Pangeran Ustaz Mustofa, DPMP. telah dititah baginda bagi menerajui Dewan Adat Kesultanan Palembang Darussalam dan beliau juga merupakan Mufti Besar Diraja Kesultanan Palembang Darussalam.

 

 Dato’ Pangeran Abdul Gofar, DPMP

Dato’ Pangeran Abdul Gofar adalah merupakan anggota dewan yang dilantik semula dan diberi kepercayaan oleh DYMM Sultan bagi mengendalikan guguk-guguk Kesultanan yang ada dibawah Kesultanan Palembang Darussalam.

 

Dato' Pangeran Ari Panji

Dato’ Pangeran Ari Panji, DPMP

Dato’ Pangeran Ari Panji, DPMP. diberi tanggung jawab bagi mengendalikan pengurusan silsilah dan juga juru iring di Istana Kesultanan Palembang Darussalam dan beliau juga dititah untuk menyebar luas silsilah Kesultanan Palembang Darussalam.

 

PAngeran Azhari

Pangeran Azahari

Pangeran Azahari diberi tanggung-jawab untuk menjadi kebajikan dan juga segala yang berkaitan dengan penyelarasan budaya secara dalaman (bertindak dengan perintak sultan sahaja).

 

MAKLUMAT SEDANG DIKEMASKINI. HARAF MAAF.

Pin It

Renew ID Card

Alih Bahasa

Top